Správné držení hole - máte ho taky?

Správné držení hole - máte ho taky?

Grip - držení golfové hole


V dnešním článku se pojďme podívat na první opravdu důležitou věc. A tou je držení hole. Spousta hráčů ji velmi podceňuje. Ale o tom, kam letí míč rozhoduje postavení hole v momentě úderu do míče z 85%. Tedy jestliže držíte hůl špatně, je téměř nemožné zahrát míč rovně. Na fotkách můžete vidět nejčastější chyby a můj návod na správné držení. Návodů najdete samozřejmě více. Ale tento mi přijde nejrychlejší jak se naučit správně držet golfovou hůl. S držením také souvisí v jaké stavu je váš grip na holi. Jak často měnít grip se dozvíte zde,

Nejčastější chyby

Golfová hůl leží příliš v dlaních, což předstírá pocit kontroly a síly. Jenže musíte zapojit svaly předloktí k udržení hole zvláště během nápřahu a většinou nevyvinete vyšší rychlost hole švihem.   















Pravá ruka je položena silně pod rukojetí (podhmat). „V“ mezi palcem a ukazovákem směřuje příliš vpravo. Držení je pohodlné, ale má negativní vliv na golfovou hůl. Hlava hole většinou přijde tzv. zavřená - míče poletí vlevo od cíle. 


Pravá paže je propnutá, „V“ mezi palcem a ukazovákem směřuje vlevo. Hlava hole přijde k míči většinou tzv. Otevřená - míče poletí vpravo od cíle.

 
Levá ruka leží často vysoko na rukojeti, takže svalový polštářek levé dlaně přesahuje rukojeť.







 

Tento je tlakovým bodem a měl by mít bezpodmínečně kontakt s rukojetí. Konec rukojeti by měl koukat z dlaně. Nemusíte se bát, nepřijdete o žádný metr na délce rány.

 

Správné držení

Abychom se vyvarovali chyb, doporučuji při nácviku používat zrcadlo.Stanovte si také pevné pořadí, jak postupujete při nácviku uchopení golfové hole. Toto by se mělo pro vás stát rutinou. Mě se osvědčil níže uvedený postup.
 
Uchopte hůl pravou rukou na shaftu pod gripem cca 10 cm.  













Vezměte levou ruku a přiložte ji z levé strany tak, aby grip šel přes druhý článek levého ukazováčku přes prostor nad malíkovým kloubem. Sevřete prsty. Levý palec položte na grip vpravo. Vytvoří se vám tam písmeno "V". To by mělo směřovat k pravému rameni.
 









Nyní pravou rukou sjeďte po shaftu dolů. Schovejte levý palec do pravé dlaně. Umístěte pravý malíček mezi levý ukazováček a prostředníček (držení overlap) nebo pravý malíček s levým ukazováčkem překřižte (držení interlock). U tohoto držení je třeba se vyvarovat jedné z největších chyb u tohoto držení. Pravý malíček a levý ukazováček se o sebe nesmí zaseknout. Došlo by k jedné z chyb popsané výše - podhmat. Třetí možnost je chytnout golfovou hůl všemi 10 prsty. Toto držení je vhodné pro hráče se slabými rukami nebo pro děti.

 
Poslední věc, kterou je třeba u správného držení vyřešit je TLAK. Tzn. jakou silou držet grip. Tady je spousta návodů. Dle mé zkušenosti je třeba vyvinout takový tlak v prstech, aby vám nikdo golfovou hůl nedokázal vyndat, ale zase takový, aby jste dokázali holí pohybovat aniž by se pohnuly paže. Je zde ještě jedna věc, kterou bych měl zmínit. Mnoho lidí dokáže pohybovat zápěstím, ale přitom mají svaly paží neskutečně zatnuté. Samozřejmě je nutná jistá svalová připravenost na pohyb, ale to je na jiné povídání. 

Pokud si nebudete vědět rady. Neváhejte mě kontaktovat, 604 290 812. Velmi rád vám nejen se správným držením hole pomůžu. 
ŠKOLA GOLFU BRNO

PGAC HEAD PRO
Martin Laimar

Zeptejte se přímo

+420 604 290 812
martin.laimar@seznam.cz

Martin Laimar