TPI Certified

TPI Certified

TPI Certified

V letošním roce jsem se rozhodl  věnovat říjen a listopad dalšímu studiu. Zúčastnil jsem se několika seminářů, od používání Flightscope, přes interpretace dat 2D a 3D modelů, ale především jsem se vydal do Amsterdamu získat informace od Titleist Performance Institute ( zkratka TPI). Mimochodem Amsterdam je krásné město.
 

Co to vlastně TPI je?

Pojďme si říct co to TPI vlastně je a jak to může být prospěšné rekreačnímu či sportovnímu golfistovi?  Zjednodušeně řečeno TPI je  vzdělávací organizace, která se věnuje  studiu jak lidské tělo funguje  ve vztahu ke golfovému švihu. Prochází jim pod rukama obrovské množství  hráčů golfu všech věkových kategorií, různé výkonnosti, různých postav apod. Získali obrovské množství dat, jejichž analýzou přišly na to jak správné fungování těla umožňuje  hráči švihnout co nejefektivněji.  A naopak jak různá fyzická omezení působí na golfový švih, případně způsobí zranění.

 

Jejich posláním je vzdělávat golfisty a golfové profesionály v jejich vzdělávacím programu jediném svého druhu . Certifikací získalo celosvětově přes 15.000 profesionálů v 58 zemích. Jen si nejsem jist, jestli už započítali i mou osobu:-).

 

Efektivita golfového švihu

Každý golfista bude nejvíce těžit ze zdravého a výkonného těla.  Nevěřím, že existuje pouze jedna cesta jak švihnout holí, spíše jich je nekonečno. Ale nabyl jsem přesvědčení, že existuje jeden efektivní způsob jak s holí švihnout a ten je založen na tom, co může hráč vlastně fyzicky udělat. Nejúčinnější švih není stejný pro všechny hráče golfu, protože účinnost je jedinečná pro jejich těla. Pro dosažení  efektivního švihu je třeba nejdříve hráče prověřit. Toto prověření zahrnuje posouzení švihové mechaniky a biomechaniky, fyzické zdatnosti, kvality pohybu, aktuálního zdraví a historie klienta.
 

Jakmile prověření  dokončíme. Výsledky použiji k vytvoření jedinečného plánu pro každého golfistu. Tento plán může obsahovat kondiční trénink, fyzioterapii a léčbu, koučování švihové mechaniky a biomechaniky, výživa, mentální trénink nebo vše zmíněné. Každý hráč golfu uvidí největší zlepšení, když se obklopí týmem odborníků. Já samozřejmě nejsem lékař ani odborník na mentální trénink. Ale intenzivně hledám k sobě takovéto lidi. Abych vám poskytl tu nejlepší možnou péči s vysokou odborností.

 

 

Jak to probíhá 

Seminář byl dvoudenní, velmi intenzivní. Na vlastní kůži jsem si několikrát denně zkoušel výše zmíněné proveření. Je to soubor několika cviků, pomocí nichž se dá zjistit, kde má hráč golfu nějaká fyzická omezení. Já již nyní vím, jak takovéto omezení ovlivňuje golfový švih. Nepřekopávám svou metodiku výuky, ale spoustu prvků zařadím do tréninků. S velkou pravděpodobností budu pokračovat ve studiu TPI.

Nejsem lékař ani fyzioterapeut. Nebudu vás napravovat ani do tělocvičny s vámi nepůjdu, i když, kdo by chtěl může se přidat ke mě a cvičit se mnou každé úterý a čtvrtek:-). Dám Vám doporučení, seznámím vás s Edou Havlíkem či Martinem Beránkem, kteří jsou skvělí osobní trenéři. Tito dva pánové vám pomohou s dysbalancema a kondicí. Další odborníky zvláště z oblasti medicíny intenzivně sháním. Něco málo se již rýsuje. Uvidíme. Každopádně vás seznámím s výsledným produktem.
 

Pro rezervaci své hodiny volejte 604 290 812 či napište sms. 

ŠKOLA GOLFU BRNO

PGAC HEAD PRO
Martin Laimar

Zeptejte se přímo

+420 604 290 812
martin.laimar@seznam.cz

Martin Laimar