Návod jak začít s dětmi hrát golf

Návod jak začít s dětmi hrát golf

Máte doma dítě, které byste rádi přivedli ke golfu? Dám vám osvědčený návod a několik rad, aby vám dítě od golfu po pár letech neuteklo. Na několika příkladech vám také vysvětlím, čeho se rozhodně vyvarovat.
 
Za svou téměř 25ti letou kariéru profesionálního trenéra mi pod rukama prošly stovky dětí. Některé to dotáhly hodně vysoko, hodně jich hraje jen pro zábavu, a pokud mě paměť neklame tak golfu zanechaly pouze 3 děti.

První otázku, kterou mi rodiče pokládají, je: V jakém věku je ideální začít? Od určitého věku je to vcelku jedno - podstatné je, aby dítě začalo. Není problém začít s 3 letým dítětem, ale jsou to vyhozené peníze. Dítě většinou vůbec netuší, o co jde. V tomto věku neudrží pozornost déle než 5 minut. Těmto dětem kupte plastové hole v hračkářství. Ať si ťukají doma nebo na zahradě.

Já osobně rodičům doporučuji začít až tak v 5 či 6 letech. Pokud je dítě starší, nezoufejte, pořád z něj může být špičkový hráč. Kontaktujte profesionála nebo golfový klub na nejbližším hřišti či tréninkovém areálu a zeptejte se na jejich program pro děti. Mou nabídku kurzů pro děti najdete zde.

 Je nám 5 až 8 let

V tomto věku děti již udrží pozornost. Sice ne moc dlouho, ale na začátky golfu to stačí. Já osobně v tomto věku nejčastěji používám zábavné golfové sady SNAG. Děti nepotřebují žádné vybavení, protože vše potřebné má trenér. Používají se především pálky. Driveru, železu, putteru, wedgím a dalšímu ještě nerozumí. Barevné míčky kutálí, bouchají, trefují do barevných terčů. Hodina je sestavou mnoha různých úkolů, které musí splnit. Vše dělají v krátkých časových intervalech, díky čemuž je lekce neznudí.

Mnohdy tu nastává jeden problém. Pokud rodiče postávají v blízkosti a koukají, jak se jejich potomek nádherně trefil, tleskají jim, fotí apod. Dítě vcelku rychle začne mít tendence jít za nimi. Proto doporučuji: využijte ten čas sami pro sebe (vlastní tréninky, kávička v klidu, rychlý nákup apod.). Nechte trenéra pracovat. Dítě může začít plakat, že chce být s maminkou, ale je na trenérovi jej uklidnit a zapojit zpátky do hry.  



Se SNAGem se možná potkají i ve škole. Na spoustě ZŠ ho mají jako doplněk k tělesné výchově a Česká golfová federace má projekt "Se školou na golf". Já osobně mám kurzy pro dětí v rámci Školy golfu.  Režim pravidelného tréninku - golfový kroužek. O dítětí, které chce více trénovat a hrát si povíme v jiném článku.

 První golfové vybavení

Zde mi dovolte osvědčenou radu: Kupujte dítěti hole podle jeho výšky a ne podle věku! Postavím-li vedle sebe tři 7-leté kluky, většinou bývá každý z nich různě vysoký a rozdíl mezi nimi může být poměrně dost velký. Momentálně mám v tréninku něco kolem 40 dětí a bohužel několik z nich má vybavení, které je na ně příliš velké.  Je jasné, že dítě roste a někdy za rok může vyrůst o hodně, bohužel hole nemá na dlouho. Pokud řešíte cenu, kupte hrané. Dítěti je to úplně jedno, jestli jsou nové nebo už použité. Stejně s tím třískají do země, odpalují kamínky a často jim také vypadávají z bagu (podřou se). Případně si je můžete pronajmout. Mám malou půjčovnu. Na nabídku se můžete podívat tady.

Ještě jednou tedy. VÝŠKA a ne věk. Nechte si poradit od trenéra či v US KIDS Golfu. Důležité je, aby se dítě naučilo hole držet a používat správně, což s dlouhými holemi lze těžko. Koneckonců také své dítě neposadíte na kolo, ze kterého nedosáhne nohou na zem.

 Golfový kroužek: Zábava především

Jsem zastáncem pozdější specializace, kde se počet tréninků zvyšuje s přibývajícím věkem. Zpočátku převládá skupinový nad individuálním tréninkem a pomalu se zvyšuje i náročnost. Je vhodné, pokud v tomto období dělá dítě další 1 či 2 sporty, které v nich rozvíjí koordinační a pohybové schopnosti (atletika, gymnastika, cvičení v Sokolu, plavání apod.).

Při tréninku je třeba děti rozdělit do věkových kategorií a to z několika důvodů:
 
  • Děti se chtějí společně pobavit, a proto musí mít společná témata.
  • Trénink 8 letého dítěte musí vypadat jinak než trénink 14 letého.
  • Děti chtějí hrát hry s ostatními dětmi.
  • Děti se chtějí kamarádit, a pokud je mezi nimi velký věkový rozdíl, dost dobře to nejde.
  • Děti mají větší šanci trénink ovlivnit a shodnout se na tom, co chtějí trénovat.

Je třeba mít na paměti, že děti si chtějí především hrát a bavit se. Děti jsou skvělí žáci. Strašně rádi se učí novým věcem, ihned to chtějí zkoušet a umět to. Ukažte proto dětem, jak se to dá zahrát a nechte je se v golfu zdokonalovat po svém. Individuální trénink je nejlepší trochu později - až okolo 11ti let. Dítě si musí projít všemi fázemi vývoje. Nic nejde uspěchat. Pokud dítě bude mít nad sebou neustále dohled již v raném věku, ať už trenéra nebo rodiče, nebude to pro něj zábava. Je jasné, že každý rodič chce, aby to jeho dítě bylo nejlepší, ale chce to svůj čas.

Jeden přiklad za všechny: Už jsem zažil trénink, kdy jsem trénoval skupinu, ve které bylo jedno 8 leté dítě. Když jsem dítěti něco ukazoval a vysvětloval, rodič stál metr za mnou a radil nám oběma. Dítě bylo neustále pod tlakem, aby zahrál skvělou ránu. Chtěl jsem ho uvolnit a zeptal jsem se ho, zda viděl Lego příběh a zda se mu film líbil. Bohužel, než mi dítě stačilo odpovědět, jeho rodič nás okřikl, ať raději trénujeme. Rodiče jsem musel pozvat na kávu a probrat s ním, že takhle to nejde. Dítě se pod tlakem nesoustředí a hra pro něj představuje obrovské množství stresu – u takové aktivity by nevydržel ani dospělý člověk. Naštěstí má tento příběh šťastný konec, od našeho rozhovoru dítě chodí na golf rádo, je uvolněné, spolupracuje, golf ho prostě baví.

 Rodiče na golfu

Všeobecně je dobré rozvíjet vztah dítě-trenér-rodič. Musí mezi nimi panovat důvěra, upřímnost, čestnost a komunikativnost. Role rodiče je naprosto zásadní, jelikož představuje zázemí dítěte a jsou nezbytnou součástí organizační části tréninku (doprava na tréninky, hra na hřišti, nákup vybavení atd.) a psychologickou podporou v přístupu ke hře.

Pokud rodiče golf hrají, mohou přispět pozitivním přístupem na hřišti, protože hru znají. Pokud rodiče golf nehrají, doporučuji najít dítěti nějakého mentora ve spolupráci s trenérem. Například o nějaký ten rok starší dítě, které mu bude vzorem a pomáhat na hřišti, ukáže mu jak je golf skvělá hra a zábava.

Rodinný golf může být skvělá zábava, ale také to může být zdroj znechucení golfu dítěti. Snažte se na dítě netlačit, aby zahrálo skvělou ránu a mělo na jamce jednociferný výsledek. Dítě se dostane do stresu, nesoustředí se a další pobídky tlak jen zvyšují. Kontinuální stres si dítě s golfem spojí a dříve či později se dostaví znechucení a dítě bude odmítat na golf chodit.

Skvělou hrou je například Texas Scramble nebo se střídejte v zahraných ranách. Ukažte mu, že i vám se rána nepovede a svět se nezboří. Dítě se nebude cítit zklamané, že nesplnilo vaše požadavky. Bude mít zábavu, radost ze hry s vámi.      

Nezapomeňte, že pro dítě musí golf především zábava a to celoživotní. 
 


 
ŠKOLA GOLFU BRNO

PGAC HEAD PRO
Martin Laimar

Zeptejte se přímo

+420 604 290 812
martin.laimar@seznam.cz

Martin Laimar