MOI efekt

MOI efekt

Dostávám často otázku, "co znamená MOI?" a "jak mi může putter s vyšším MOI pomoci?".


MOI je zkratka pro "moment setrvačnosti" a jedná se o pojem, který se používá ve fyzice k popisu odporu objektu vůči rotačnímu pohybu. Pokud jde o putter v golfu, MOI se vztahuje ke schopnosti putteru odolávat otáčení nebo rotaci při úderu mimo střed, přičemž tímto bodem je střed líce nebo sweet spot. 

Putter s vyšším MOI je navržen tak, aby více odpouštěl údery mimo střed hole. To znamená, že je pro vás obtížnější hůl během pohybu zkroutit. Výsledkem jsou stabilnější údery.

MOI putteru ovlivňují jeho konstrukční prvky, jako je rozložení hmotnosti v celé hlavě hole. Puttery s větší obvodovou konstrukcí mají obvykle vyšší hodnoty MOI, protože váha je umístěna mimo střed líce, což zvyšuje stabilitu a odolnost proti kroucení. Příkladem putteru s vysokým MOI jsou puttery Odyssey Ai - Smoke a Tri-Hot 5K.

Puttery s vyšším MOI sice nabízejí výhody z hlediska odpouštění a stability, ale také můžete mít při úderu odlišný pocit a odezvu ve srovnání s puttery s nižším MOI. Proto nelze jednoznačně říct, že puttery s vyšším MOI jsou ty nejlepší. 
Na obrázku můžete vidět rozmanité tvary s různými hodnotami MOI. Výrobce putterů, Odyssey Golf  poskytuje řadu možností, které vyhovují různým profilům hráčů. Při výběru putteru je výhodné vyzkoušet různé modely a zvážit faktory, jako je tvar hlavy, pomocné čáry, jejich tloušťka, barva, rozložení hmotnosti (toe hang, face balanced) a MOI, abyste našli optimální kombinaci, která zvýší váši puttovací úroveň/ výkon.. Proměných je hodně. Není úplně jednoduché vybrat ten správný putter. 



Pomůžu vám vybrat ten správný putter s využitím Vertex sensoru. Který nám sděli 29 hodnot, ze kterých lze vyčíst, který putter vám poskytně nejlepší "výkon". Více zde. Nebo mi rovnou zavolejte 604 290 812. Pokud vám to nezvednu, učím, napište mi sms, zavolám vám zpět, jakmile to bude možné. 

Mohlo by vás také zajímat
Patovací rozcvička
Fitting holí



 
ŠKOLA GOLFU BRNO

PGAC HEAD PRO
Martin Laimar

Zeptejte se přímo

+420 604 290 812
martin.laimar@seznam.cz

Martin Laimar